Дистанційне навчання в Bilingual STEM School | Bilingual STEM School Дистанційне навчання в Bilingual STEM School - Блог - Bilingual STEM School

Дистанційне навчання в Bilingual STEM School

Дистанційне навчання в Bilingual STEM School
Ковалевська Наталія та Ольга Дмитрів

Ковалевська Наталія та Ольга Дмитрів

Вчитель початкових класів у Bilingual STEM School

Bilingual STEM School з першого дня карантину запустила онлайн - навчання, з допомогою Google Meet.

В першій половині дня в дітей проходять уроки, згідно розкладу. Вчителі навіть проводять уроки музики та театрального мистецтва. Є розвантажувальні перерви, розминки, інтерактивні ігри.

У післяобідній час вчителі школи Bilingual STEM School також на зв’язку. У дітей відбуваються індивідуальні консультації з україномовних та англомовних предметів.

Плейліст типових уроків

Весна та початок літа - це набір дітей на навчання. У нас працюватимуть 1-ий, 2-ий, 3-ій класи та дошкілля. Відповідно вчителі включилися у роботу з дітьми, що планують розпочати навчання у школі. Для таких діток проводять онлайн уроки та індивідуальні зустрічі один раз на тиждень. Для того, щоб діти знайомилися між собою, починали розуміти важливість школи у їхньому житті, вже з онлайн режиму.

Зареєструватися на ці безкоштовні уроки можна на сайті, за умови, що ви плануєте віддати дитину на навчання до Bilingual STEM School.

За час карантину маємо вже достатньо напрацювань та розуміння процесу, то ж хочемо поділитися цим досвідом з вами. Весь процес онлайн навчання описали під різними кутами зору. Нижче викладені враження: школи, батьків, вчителів, з максимальною увагою до особливостей дитячого сприймання матеріалу.

На теренах України, в умовах карантину, батьки учнів жваво обговорюють у соцмережах можливість якісного дистанційного навчання.

Однак, цей карантин, як і будь-яка криза, – це хороший привід почати робити те, що давно потрібно було зробити. Бо сезонні епідемії ГРВІ бувають щороку.

Саме тому наша школа виявилась гнучкою і швидко змогла перебудувати свою роботу.

Звичайно, ми зіткнулися з труднощами. Адже, в дітей та вчителів повинен бути якісний інтернет-доступ, і батьків та й учителів потрібно було навчити користуватися онлайн- платформами.

Адже дистанційне навчання – це ж не написати у Viber “прочитати в підручнику параграфи 7-9, відповісти на запитання після них і виконати вправи 5-10”.

Ми розуміли, що дати дітям весь матеріал на самостійне опрацювання – це не дистанційне навчання!

Не можна допускати того, щоб діти отримали менше годин навчання і, відповідно, – менше знань і, можливо, це буде прогалина в знаннях, яка супроводжуватиме їх усе життя.

Дистанційне навчання – це виклик не лише для учнів, а й для вчителів. Організувати якісне онлайн-навчання, заряджати мотивацією і бути готовим до технологічних проблем – це справді непросто.

Ми маємо зрозуміти, що зараз діти, так само як і ми, перебувають у напрузі. Вони відчувають загальну тривогу від невизначеності, від зміни звичного режиму та обмежень.

Перші два тижні – це період адаптації, коли ми тільки напрацьовуємо новий життєвий досвід. У когось – два, у когось – два з половиною. Це індивідуально. Взагалі, “по-хорошому”, на адаптацію дається до двох місяців, тобто два тижні – це фантастично швидко. Тому зараз ми маємо бути дуже терплячими і обережними до себе і дітей. Саме тому, керуючись порадами дитячих психологів додаємо кілька лайфхаків для батьків:

  • День не має перетворюватись на суцільне виконання домашніх завдань;
  • У дитини, яка вчиться вдома, має бути окрема територія;
  • Треба слідкувати, щоб дитина будь-якого віку робила перерви;
  • Відчиняйте вікна, провітрюйте, дбайте про свіже повітря під час навчання дитини;
  • Допоможіть структурувати підхід до навчання. Буквально складіть з дитиною план: ти починаєш робити оце, потім – це;
  • Робити зарядку після уроку;
  • Маємо пам’ятати, що в дитини, як у кожної людини, є інерція. Коли маленька дитина грається, а їй треба сідати за уроки – тут допоможе обумовлений час або дзвоник будильника, який кличе до навчання.

Варто зазначити, що одним з найважливіших факторів успішного дистанційного навчання є правильна мотивація учня.

У онлайн навчанні головну роль відіграє когнітивна мотивація. Тобто мотивація усвідомленої дії. Коли дитина виконує роботу не через страх і не для того, щоб виділитися з ряду однолітків або отримати винагороду, а для того, щоб отримати знання. Стати розумнішими, розширити свої горизонти, піднятися в своєму особистісному розвитку.

Дистанційне навчання в Bilingual STEM School

Які основні завдання педагогів під час онлайн навчання?

Під час онлайн навчання видимим стає все. Готовність до уроків, вміння тримати увагу, подавати матеріал. І, власне , тут виходить на перший план питання педагогічної майстерності. Найголовніше в будь-якому навчальному процесі підтримання інтересу до предмета, який викладається. Яка рекомендація педагогам: не насичуйте уроки зайвою і важкою інформацією.

Завдання вчителя – зробити матеріал максимально доступним. І в той же час цікавим, наочним і стимулюючим до розширення знань. Завжди більш виграшними є уроки ілюстровані і, ті, які спонукають дитину до співтворчості, до пошуку.

Які внутрішні мотиватори можна використовувати?

  • Отримання знань потрібно для здійснення мрії.
  • Отримання знань робить тебе самостійним.
  • Отримання знань приносить людині впевненість у собі, радість, щастя.

Як покращити результати онлайн-навчання учителям?

Адже, для них це зовсім новий досвід.

  • Важливо провести інструктаж для учнів щодо використання онлайн-інструментів дистанційного навчання, які ви вирішили застосовувати.
  • Використовуйте активні методи навчання: проблемна лекція, дискусія, мозковий штурм, практикум , аналіз конкретних ситуацій, аналіз педагогічних завдань, рольова гра онлайн, ігрове проектування, тренінг.
  • Перейдіть від “фарширування” інформацією і перевірок її запам’ятовування до діалогу з учнями, навчіть їх вчитись самостійно.
  • Змініть монолог учителя на діалог з учнем.
  • Застосовуйте майстерки, тренінги, консультації
  • Продумайте систему мотивації для активних і старанних дітей
  • Проводьте «ранкове коло» онлайн. Зробіть куточок настрою дітей.
  • Використовуйте картки з кольоровими малюнками, презентації, тематичні плакати, побутові предмети під час уроку
  • Плануйте разом з учнями свій урок. Дозволяйте їм вносити корективи, пропонувати теми уроків.
  • Не забувайте підбивати підсумки проведених уроків. Мотивуйте своїх учнів.
  • Проводьте руханки, розчитки, релаксуючі вправи для очей і тіла.
  • Утримуйте увагу учнів. Зберігайте темп уроку.

Отже, вкотре зазначаємо, що навчання онлайн має ряд переваг:

  1. Навчання будь-де та будь-коли. Онлайн це зручно – все що потрібно, щоб розпочати – бажання та доступ до інтернету.
  2. Доступність навчальних матеріалів. Електронні підручники, презентації, онлайн-тести – все це доступно і зручно. Учень отримує усі необхідні матеріали, та має змогу повернутися до них у будь-який момент. Тож проблема нестачі чи відсутності підручників зникає.
  3. Зворотній зв’язок. Учень завжди має онлайн зв’язок з викладачем, який може контролювати виконання завдань та допомагати у їх розв’язанні.
  4. Зручність для викладача. Вчителі , що займаються педагогічною діяльністю дистанційно, можуть приділяти увагу більшій кількості учнів і працювати більш ефективно, витрачаючи менше часу та зусиль.
  5. На радість батькам. Завдяки гейміфікації, інтерактивним урокам та контролю зі сторони вчителя - дитина поринає в процес вивчення матеріалу дуже швидко та з величезним інтересом.

Переваг онлайн-навчання можна привести багато: зростання інтересу учнів до нового цікавого методу навчання, економія ресурсів всіх учасників навчального процесу, автоматизація контролю виконання завдань тощо.

Науковий прогрес рухається із шаленою швидкістю, прогресивні країни світу поступово діджиталізуються, тому нам так само потрібно оновлюватися та рухатися вперед.

Діти сьогодні зростають у цифровому світі і для них цілком природним є цифрове середовище, яке вони використовують для отримання та обміну інформацією.

Отже, для них не є проблемою навчатися онлайн дистанційно, навпаки – це нова цікава пригода для дитини!

Тож не вагайтесь – використовуйте дистанційне навчання для своєї дитини чи класу вже зараз.

Нам дуже сподобався цей новий досвід.