Сензитивні періоди у дітей | Bilingual STEM School Сензитивні періоди у дітей - Блог - Bilingual STEM School

Сензитивні періоди у дітей

Сензитивні періоди у дітей
Ольга Дмитрів

Ольга Дмитрів

Директор школи Bilingual STEM School, психолог, педагог

Чому важливо “спіймати момент” для правильного розвитку дитини? Що таке сензитивний період? А, чи знали ви, що не кожен віковий етап є однаково сприйнятливим для різних видів навчання.

Сензитивні періоди у дітей

У житті дитини є часові проміжки, коли певні навчальні впливи залишають найсильніший слід у її психічного розвитку. Саме їх називають сензитивними періодами розвитку. Сензитивний період визначається специфічною чутливістю, це тимчасовий стан, що закінчується здобуттям певного досвіду. Саме особлива чутливість допомагає дитині увійти в контакт з навколишнім світом. Різноманітні внутрішні почуття дитини дають їй змогу брати з навколишнього світу те, що потрібно для її зростання. Вони роблять дитину чутливою до одних речей, але залишають її байдужою до інших. Так, період від народження до 1,5 років є сензитивним для розвитку рухової сфери: координації, точності та контролю рухів.

Чому ж варто вивчати чи навчатись іноземною мовою, з дошкільного періоду?

  • 4 – 5 років – сприятливий період для читання
  • 3,5 – 4,5 років – період, коли дитині починає вдаватися письмо

Дітей дошкільного віку відрізняє більш гнучке та швидке запам’ятовування мовного матеріалу та природність мотивів спілкування, у порівнянні з наступними етапами. Якщо брати віковий період молодшої школи 5-11 років загалом, то в цей час формується Працелюбність і прагнення досягти успіхів. Розвиток пізнавальних і комунікативних умінь та навичок. Постановка перед собою та вирішення реальних задач. Коли черговий інтерес вичерпаний, одразу ж спалахує інший, тож будьмо уважні до пізнавальних потреб дітей.